Skötselråd

Din lägenhet är ditt hem och där bestämmer du har det ska se ut. Du ansvarar också för skötseln och ju bättre du tar hand om din lägenhet, desto längre håller den sig fräsch och fin. Här får du tips och råd om hur du gör.


Så bevaras dina golv fina

Du kan undvika repor och märken i golvet genom att sopa och dammsuga ofta. Sätt så kallade möbeltassar på stols- och bordsben; de minskar risken för repor. Ska du flytta en tung möbel? Lägg en matta under möbeln och skjut den framför dig.


Bevara dina bänkskivor i ett bra skick

Använd inte bänkskivan som skärbräda. Ställ heller inte varma kastruller, grytor och liknande direkt på bänkskivan.


Spis

Använd alltid en tjockbottnad panna/kastrull med samma storlek som spis­plattan. Det spar energi. Utnyttja också eftervärmen från ugn och plattor. Ibland händer det att spisplattor spricker. Det beror på överhettning eller för snabb avkylning. Ställ därför inte en kastrull med kallt innehåll på en het spisplatta. Du blir skyldig att betala om någon av dina spisplattor spricker. Sköt om din spis och rengör den ofta.  


Spisfläkt

I spisfläkten och spiskåpan fastnar fett från matlagningen. Gör rent fläkten regelbundet för att förhindra att det börjar brinna. För att luften i din lägenhet ska vara fräsch är det bra om du med jämna mellanrum gör rent köksfläktens filter. I fläkten finns ett spjäll som aldrig är helt stängt och där ska ”gammal” luft strömma ut.

När man lagar mat blir filtret fullt med fett efter ett tag. Då fastnar damm i fettet och ventilationen fungerar inte som den ska.

Vi rekommenderar att man rengör filtret varannan månad, eller varje månad om man lagar mycket mat. Använd ett diskmedel som löser fett riktigt bra.

Olika spisfläktar kan skilja sig åt, men principen för att rengöra filtret är ungefär den samma. Filtret sitter bakom ett galler på undersidan av spiskåpan. Gör rent filtret med varmt vatten och diskmedel med bra förmåga att lösa fett. Krama sedan ur filtret och sätt tillbaka det.

Behöver du byta fläktfilter så kontakta felanmälan.


Kyl och frys

Många av våra lägenheter har både kyl- och frysskåp. För att matvarorna ska hålla sig så bra som möjligt bör det vara 4–8 plusgrader i kylskåpet, och 18–20 minusgrader i frysen.

Moderna frysar är självavfrostande. Om du har en äldre frys: gör det till en vana att regelbundet frosta av den. Det sänker din energiförbrukning och ger en jämnare temperatur i frysen. Låt isen i frysen tina i sin egen takt. Använd aldrig kniv eller annat vasst föremål; det kan skada frysen och du kan bli skyldig att betala.

Se också till att rengöra skåpen med en trasa då och då från matrester och liknande. Rengör avrinningshålet och kontrollera att tätningslisten sluter tätt i dörrarna till kyl- och frysskåpen.

 
Fint på balkongen

Gör det till en vana att alltid hålla rent och snyggt på din balkong. Skräp på balkongen ökar risk för brand, lockar till sig fåglar och skapar besvär för dig och dina grannar. Vill du sätta upp blomlådor så tänk också på att de måste hänga på insidan av balkongräcket. Annars finns risk att de ramlar ner och skadar någon. Du får heller inte grilla på din balkong med annat än en elektrisk grill.

Loftgångar och trappor

Renhållning av gemensamma trappor och loftgångar är viktigt för att undvika halkrisk.
använd grönsopa eller ättika vid rengöring speciellt viktigt på trappor då dom kan bli hala.